FENOMEN NEOBIȘNUIT PE VALEA BÂSCA CHIOJDULUI

Bâsca Chiojdului, o apă curgătoare obișnuită ce drenează valea cu același nume. Izvorăște din munceii vestici aparținând de Munții Siriului, curge pe o lungime de 42 Km până la vărsarea sa în râul Buzău în localitatea Cislău. Totul pare absolut normal, numai că, dacă ești atent, iarna, în perioadele cele mai geroase, poți observa, că pe cea mai mare parte din cursul său această apă curgătoare nu îngheață. Acest fenomen nu a existat dintotdeauna, ci, aproximativ din anul 1995. La începutul anilor 90 era pod de gheață, treceam frecvent această apă, pe gheață, nu mai foloseam puntea, o luam pe scurtătură pentru a merge la părinții mei în satul Valea Cătinii, de partea cealaltă a apei. Acest fenomen este, după părerea mea, nemaiântâlnit. Oricât am căutat cauza acestei schimbări nu am reușit să găsesc un răspuns plauzibil. M-am consultat cu mai mulți oameni, profesori, specialiști în domeniul chimiei, fizicii chiar și  geologi, dar nu am găsit un răspuns care să mă mulțumească. Pe această cale fac un apel la d-tră să vă dați cu părerea, sau poate specialiști în domeniu vor veni să studiaze fenomenul, analize ale apei, a structurii geologice etc. Această situație este certă, am studiat fenomenul de aprox. 20 de ani. În acest timp au fost perioade cu temperaturi foarte scăzute, unele destul de lungi, dar gheață pe pârâu, în zona Cătinii, nu am văzut. Au înghețat toate râurile din țară, uneori chiar Dunărea sau apa de la malul mării, dar pârâul Bâsca Chiojdului nu. După monitorizarea mea, de-a lungul a mai mulți ani, situația se prezintă astfel:

  • până la podul de la intrarea în satul Lera, apa pârâului îngheață, cu pod de gheață în perioadele geroase, sau parțial, în funcție de temperatura aerului, perioade de ger sau panta de curgere;
  • de aici până la intarea în satul Lera gheața este din ce în ce mai puțină până dispare complet.

În sprijinul celor spuse mai sus, vă prezint mai multe fotografii realizate de mine pe data de 3 martie în mai multe puncte de pe curs, începând de la Chiojdu până la Bâsceni. Această dată vine după  o perioadă deosebit de geroasă când temperaturile au scăzut chiar sub -15 grade Celsius. Fotografiile de față sunt făcute la Chiojdu, cu toate că panta de curgere este mare pârâul a înghețat aproape în totalitate. Sunt și porțiuni unde panta de curgere este mai mică unde există pod de gheață.

Fotografiile de mai jos sunt realizate la podul de peste pârâu de la ieșirea din Chiojdu, unde este aproape înghețat.

Puțin mai jos, după stația de epurare, panta de curgere este mică și exista pod de gheață, după cum se poate vedea în fotografia de mai jos.

La 300m mai aval, la podul de intrare în satul Lera, în amonte de pod, situația din fotografia de mai jos, există gheață, cu excepția firului principal, dar,

în aval de pod situația era schimbată aproape radical, gheața era mai puțină. Oare aici să existe răspunsul la obsedanta întrebare: de ce nu îngheață apa?

Mai jos de acest loc gheața dispare complet. Cu toate că panta de scurgere a apei este mică, la Lera nu mai există pic de gheață, după cum se poate vedea în poza de mai jos.

Aceeași situație se află pe tot cursul din aval, până la vărsare.Fotografie făcută de pe puntea de la Tronari, la intrare în Corbu, cea de sus.

 

Pârâul Bâsca Chiojdului la Cătina, fotografie realizată de pe puntea ce leagă satul Valea Cătinii cu Cătina

 

Nu puteam să fac poze pe punte fără una cu Râpa Fetei, formă de microrelief reprezentativă pentru Cătina, foto sus.

Fotografii de pe podul dela Bâscenii de Sus, sus și jos.

Nici bicicleta nu a înghețat!

Nu am emis nicio ipoteză asupra acestui, rar, fenomen, aștept părerile d-tră pentru a le lua în considerare și a le discuta. Dacă aveți cunoștințe, cercetători, oameni de știință care ar putea dezlega misterul, vă rog să îi contactați și să le prezentați situația descrisă aici.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.