TROVANTI PE VALEA BÂSCA CHIOJDULUI

Natura a sculptat, peste tot în lume, lucruri incredibile, forme şi microforme de relief, uneori rare,  de o diversitate şi valoare artistică inestimabilă. Dintre multitudinea formelor de relief, unele, rare în România şi chiar pe glob, sunt întâlnite pe valea Bâsca Chiojdului din judeţul Buzău. Una dintre aceste microforme de relief rare este trovanțul. Trovantul, după dex online, reprezintă „porțiunea elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase”. În lucrarea Dicţionar de Geografie – Geologie a Lect. Univ. Dr. Andrei C. INDRIEŞ, trovantul reprezintă „porţiunea din cuprinsul unui strat de nisip presat sau al unei gresii friabile, puternic cimentată de apele calcaroase care pătrund în stratul respectiv. Asemănător unei concreţiuni, dar de dimensiuni mai mari (au diametrul de 10-200 cm), trovantul are o formă elipsoidală, aplatizată, în general, în planul de stratificaţie al stratului respectiv”. După Wikipedia „tovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană – din centru către periferie – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Sunt incorect cunoscuți în anumite cercuri sub numele de “pietre care cresc”. După Wikipedia, trovanţii sunt gresii care ar creşte cu 4-5 cm la 1200 de ani, dar în final se contrazic, spunând că sunt incorect denumite”pietre care cresc”. Trovantii sunt întâlniţi în multe zone din România, cei mai cunoscuţi sunt cei din Vâlcea, Buzău, Sibiu si Cluj. Termenul de trovant a fost introdus în literatura geologică de către naturalistul Gheorghe Murgoci în anul 1907.

IMGA0226

IMGA0025

IMGA0167

IMGA0202

IMGA0410

IMGA0315

IMGA0372

IMGA0262

 

IMGA0351

IMGA0324

 

 

Advertisements

4 thoughts on “TROVANTI PE VALEA BÂSCA CHIOJDULUI

    • Încerc, prin intermediul acestui blog să fac cunoscute minunatele microforme de relief petrografic de pe valea Bâsca Chiojdului. Unele dintre ele rare atât în ţară cît şi în lume. Este vorba despre tafonii şi poliţele ce se găsesc pe gresii aflate pe teritoriul comunei Cătina. Nici trovanţii nu sunt prea frecvenţi, dar spre deosebire de alte locuri, densitatea şi varietatea lor sunt remarcabile aici. Aştept părerea d-tră şi interesul pentru a vizita aceste măreţe opere de artă ale naturii.

  1. Felicitari,Domn’ profesor. Ma bucur ca aveti o asemenea implicare,atat didactica,extrascolara cat si spirit patriotic,pentru ca prin asta incercati sa scoateti putin la lumina numele “Catina”,care,cum ati specificat,se bucura de daruri din partea naturii:trovanti si tafoni.Mult succes in continuare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s